Levý banner
Pravý banner
меню
0 0,00 лв.
Купете още за 180 лв. и ще ви доставим стоката БЕЗПЛАТНO.
категория

Защо и кога да изключваме уредите от контакта

Новини и обяви

Имате безброй уреди у дома, които включвате в контакта и веднага започват да работят. Но кога е добре да ги изключваме?

В днешно време всичко е автоматично. Пускате телевизора с дистанционно управление, просто натискате бутона на микровълновата и тя вече се загрява. При компютъра отново натискате бутон и това е. Има още безброй примери. Много от нас оставят уредите включени в контакта. Разбира се, така е по-удобно. Въпреки това изключването им от контакта би ви спестило доста пари.

Кога да изключваме уредите?

Ако отивате на почивка или няма да сте у дома за дълъг период от време, добре е да направите някои неща преди да тръгнете. Тъй като вероятно ще се отдалечите доста от дома, може би няма да искате да се връщате ненужно. Първо, ще трябва да спрете водата.


 


Следващото, което не трябва да забравяте, е да изключите поне някои от уредите от контакта. Все пак всичко може да се случи, когато не сте у дома, и често оставянето на тези уреди включени може да доведе до усложнение. В допълнение към безопасността, друга причина е спестяването. Повечето уреди остават в режим в готовност дори след като са изключени. Следователно те постоянно консумират електричество, дори ако никой не ги използва. Така че защо да си изхвърляте парите през прозореца ненужно? А ако сте от тези, които обичат да пестят пари, хубаво е да изключвате някои уреди целогодишно.

 


По всяко време може да има голяма буря или токов удар. Бурята е друга причина за това да изключите контактите незабавно. А какво може да се случи, ако не го направите? Ако светкавица удари захранваща или телефонна линия в близост до дома ви, много е вероятно това да повреди уредите в голям радиус.От време на време е хубаво да изключвате например телевизора от контакта. Нужно е да изключите антената или приемника и всичките му aксесоари от мрежата. Ако не е наложително бойлерът или климатикът да са включени, хубаво е да изключвате и тези два уреда. Все пак ненужното охлаждане на къщата за седмица, докато няма никой вкъщи, си е напълно излишна загуба на електроенергия и пари. Ако успеете да размразите и изпразните хладилника и фризера, можете да изключите и тях. Това може да ви спести голяма сума пари. Ако ли не, не ги изключвайте, иначе може да е леко наводнено, като се приберете. Готварска печка, мералня, сушилня, винаги е добра идея да ги изключвате. Винаги си струва да изключвате кухненските уредиВъпреки това има още много подобни уреди. Помислете за всичко и не забравяйте нищо.


Какво да изключваме редовно?

Както вече споменахме, някои уреди трябва да се изключват само понякога. Въпреки това има устройства, които никога не трябва да се оставят включени в контакта, когато не ги използвате. Можем да започнем с електрическата кана. По-новите видове имат защита срещу прегряване. Въпреки това при по-старите модели можете лесно да забравите да я изключите и ако водата е под минимума, каната прегрява и може впоследствие да се разтопи, причинявайки пожар.


Зарядното устройство, което дървите винаги включено, постоянно консумира енергия. Не само, че ви коства пари, но също така се загрява и лесно може да причини токов удар или други щети. Колкото до компютъра, не е добра идея да го държите винаги включен. Включеният компютър консумира значително количество електроенергия и дори самият факт, че постоянно е включен, може да ви струва много. Така че ако често свдате пред него и не искате постоянно да го включвате и изключвате, поне го оставяйте в спящ режим. Това ви спестява пари в сравнение с постоянно включения компютър.

Ако знаете, че рядко използвате някои уреди, изключвайте ги редовно. Дори само така ще си спестите доста пари годишно, които може да ви послужат за една хубава почивка.


Попитайте ни каквото желаете

Мирела

Ще Ви помогна с Вашите въпроси.

024928465(Пон-Пет, 09-17:30 ч.)

Попитайте ни
 
    


© 1993-2024 Donoci®. Всички права запазени. Информация за обработка на лични данни. и