Levý banner
Pravý banner
меню
0 0,00 лв.
Купете още за 180 лв. и ще ви доставим стоката БЕЗПЛАТНO.
категория

Увеличете максимално ползите от вашите слънчеви панели

Новини и обяви

Мощността, размерът и броят на слънчевите панели в домашната фотоволтаична централа оказват съществено влияние върху това каква част от потреблението на електроенергия ще може да покрие.

В предишните статии от нашия фотоволтаичен сериал обяснихме разликите между монокристални и поликристални слънчеви панели и подробно разгледахме възможностите за тяхната поставка. В този статия ще разгледаме по-подробно други важни параметри, които трябва да се вземат предвид при закупуването на фотоволтаични клетки. Ще говорим за техния мощност, размер и брой.


Мощност на слънчевите панели

Мощността на фотоволтаичните системи зависи от няколко фактора, един от които е слънцето. Когато свети, около 1 kW слънчева енергия пада на един квадратен метър земя в нашите географски условия. Фотоволтаиката може да превърне около 17% от тази енергия в електричество. Тази мощност се измерва в единици ватпик (Wp) и показва колко вата произвежда панелът, когато е напълно изложен на слънчевите лъчи. За сравнение: три до четири слънчеви панели могат да произведат около 1 MWh електроенергия годишно. Сегашната мощност се влияе особено от два фактора:

Слънчево излъчване - важи, че с намалено слънчево излъчване намалява и произведеният ток. При силно облачно време мощността на панела може да спадне с до 95% спрямо идеалното състояние. Степента на слънчево излъчване се различава в зависимост от сезоните, но и от географската ширина. По-добрите условия се срещат в южната и централната части на Европа, а по-лоши в Скандинавия, например.

Температура - по-високата температура автоматично не означава по-голяма мощност на слънчевите панели. Идеалната температура е около 25 градуса по Целзий. През горещите летни дни, когато температурата може да достигне до 50 градуса по Целзий, моментната мощност на фотоволтаиката може да спадне с до 20%. С по-ниска мощност обаче трябва да се сметка вземе особено през зимните месеци.Размер на слънчевите панели

В нашата гама се предлагат слънчеви панели с различни размери. Най-честите размери са такива, които достигат височина от 170 до 230 сантиметра, дължина между 100 и 115 сантиметра, и ширина около 3 до 4 сантиметра. Стандартната площ на стандартен панел се движи между 170 и 265 квадратни сантиметра. Разликите в ефективността на слънчевите панели при разлика от десетки сантиметри в общата площ са в размер на проценти. Ефективността на по-малките панели е около 17%, а при по-големите тази стойност е около 21%. Свързано с монтажа и натоварването на покрива, трябва да се има предвид, че слънчевият панел не е лек и средно тегли от 20 до 30 килограма.

Брой слънчеви панели

Общият брой слънчеви панели, които решите да закупите, трябва да бъде предимно оказан от два параметра: наличното пространство и желаната мощност на цялата ви фотоволтаична система. Разбира се, съществува едно просто правило: колкото повече панели инсталирате, толкова по-голяма мощност може да постигнете. Един слънчев панел може да произведе приблизително от 250 до 450 киловатчаса електроенергия годишно. Сам по себе си този панел може да покрие годишната консумация на икономичен хладилник и съдомиялна машина заедно.Изчисление на приблизителната годишна производство на електроенергия от слънчеви панели

Ако предположим средната годишна мощност на един слънчев панел е 300 Wp, можем лесно да направим оценка за мощността на цялата система за една година в зависимост от броя на панелите:

брой панели

годишна производителност на системата

1

300 Wp, 0,3 MWh

3

900 Wp, 0,9 MWh

6

1 800 Wp, 1,8 MWh

9

2 700 Wp, 2,7 MWh

12

3 600 Wp, 3,6 MWh

15

4 500 Wp, 4,5 MWh

20

6 000 Wp, 6 MWh


Максимална мощност без необходимост от лиценз

При закупуването на по-голям брой панели вашият дом ще се приближи значително до енергийна независимост особено през периода от март до ноември, когато условията за производство на електроенергия от фотоволтаични системи са най-добри. Обаче имайте предвид, че максималната мощност на фотоволтаичната електроцентрала не трябва да надвишава 10 000 Wp, което съответства на приблизително 33 фотоволтаични панела. При този лимит няма задължение за лиценз за експлоатация на слънчева електроцентрала за собственика. За същия лимит (10 kWp) се предвижда още освобождаване от данък върху доходите, ако искате да доставяте електроенергия в разпределителната мрежа.

Изчислете и обмислете продажбата към разпределителната мрежа

Попитайте ни каквото желаете

Мирела

Ще Ви помогна с Вашите въпроси.

024928465(Пон-Пет, 09-17:30 ч.)

Попитайте ни
 
    


© 1993-2024 Donoci®. Всички права запазени. Информация за обработка на лични данни. и