Безплатна доставка при покупки над 180 лв.

60 дни за връщане

Експертни съвети

+359 24928465

Вход / Регистрация

0

0,00лв.

Вашата количка е празна.

Пазарувайте за още 180,00лв. и ще получите БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА.

Какво е светлинен поток и интензитет на светлината?

Време на четене 3 минути
Източници на светлина

Важна характеристика при избора на източник на светлина е светлинният му поток, който е посочен на кутията и изразява общото количество светлина, което светлинният източник произвежда във всички посоки за една секунда.

При избора на крушка също е необходимо да се следи за нейната интензивност. Тя се изразявя обикновенно със светлинен поток в лумени (lm). Тази мярка се намира на опаковките на крушките. Размерът на тази мярка ни казва директно как свети източникът на светлина. Волфрамовите крушки имат светлинен поток от приблизително 13,5 lm /W. LED крушките имат светлинен поток най-често в диапазона между 30-110 lm / W. Въпреки това, ватовете за мощността на LED крушката не са пропорционални на нейната светлинна интензивност, така че не можем да ги вравняваме при избора на мощността на LED крушка, както при конвенционалната крушка. Консумацията на мощност на LED крушките зависи от броя на LED диодите и тяхната светеща интензивност, но и от температурата на светлината.

 
                                                                           

Светлинен поток

Светлинният поток е мярка, която показва светлинната енергия, която се излъчва от източника на светлина за 1 секунда, това означава, че е форма на мощност. Това е един от важните параметри, които трябва да се вземат предвид при избора на крушка.

 

Класическа крушка

Халогенна крушка

Енергоспестяваща крушка

LED крушка 

Светлинен поток            

 25 W

25 W 

5 W 

3 W 

210 - 204 lm 

 40 W

40 W 

9 W 

5 W 

400 - 450 lm

 60 W

60 W

13 W 

9 W 

700 - 740 lm 

 100 W

100 W 

22 W 

15 W 

1300 - 1500 lm 

 

Не е новост, че светлинният поток намалява с възрастта на крушката. Светлинният поток намалява в почти всички технологии на източници на светлина. С компактните крушки светещият поток пада до едва 30% от първоначалната си стойност към края на живота на крушката. В случая на LED крушките, светлинният поток обикновено пада до едва 70% от първоначалната си стойност в края на живота на източника на светлина.

LED крушката не трябва да прегрява. Температури над 70°C вече намаляват експлоатационния ѝ живот. По-високата температура може да бъде причинена от лоша конструкция на крушката, но и от неправилното и поставяне. Например, не използвайте комбинация от LED крушка и друга крушка в една лампа.

Също така е добре да се види дали означеният светлинен поток е наличен веднага при включване или се достига постепенно. При LED крушките пълната мощност е налична веднага. От друга страна, компактните крушки стартират след няколко минути. Следователно не са подходящи там, където лампата се включва и изключва често. Честото трептене също намалява значително живота им.

                                                                         

Интензитет на осветление

Интензитетът на осветление е частта от светлинния поток, падаща върху зона с известна големина, и зависи от светлинния поток на източника на светлина, ъгъла на лъча и разстоянието на измерваната площ от източника.

Това е много важна единица и може лесно да се измери с помощта на луксметър. Стойностите на интензитета на осветление за отделни помещения са дадени в таблицата.

Тип пространство, на задача или дейност

Осветление (lx)

 Стълбище

30

 Коридор

70 

 Баня, WC

150 

Кухня, всекидневна и трапезария

250 - 350 

Осветление за четене, писане, дребна работа

500


Единицата за осветление е лукс (lx), което е осветеността, причинена от светлинен поток от 1lm, падащ върху площ от 1м². Интензитетът на осветлението се определя също и от разстоянието на източника от осветената зона (колкото по-голямо е разстоянието, толкова повече лумени са необходими) и ъгъла / посоката на падащите лъчи (колкото по-наклонено падат лъчите, толкова по-ниска е светимостта). Когато купувате източник на светлина, трябва да разберете броя на лумените (lm) от кутията на крушката, тъй като те представляват единица светлинен поток, която показва общото количество светлина, което светлинният източник произвежда във всички посоки за една секунда.

Автор на статията:

Препоръчителни продукти