Вход
Levý banner
Pravý banner
меню
0 0,00 лв.
Купете още за 150 лв. и ще ви доставим стоката БЕЗПЛАТНO.
категория

Как да изчислим правилно осветлението на стаята?

Може да Ви интересува
Отговор:
МирелаМирела

отговори:

Всяка стая в апартамента има различно предназначение и това трябва да се вземе предвид при избора на подходящото осветление.

Осветление в хола и всекидневната

Холът е центърът на домашния живот. Ето защо, когато избираме осветление за хола, трябва да имаме предвид различните им фунции. За всекидневна с размери 4х5 метра (20м2) трябва сборът от източниците на светлина в помещението да отговаря на стойността от 400W. Идеална е енергоспестяващото осветление, което спестява до 80% електрическа енергия. Трябва да вземете предвид и цветът на стените и мебелите. Колкото по-тъмен е цветът на мебелите, толкова повече светлина поглъща.

Основното светлинно изображение се създава чрез общото осветление, например от осветлението на твана. Традиционният полилей често се заменя с висящи, въжени или релсови системи. Всекидневната трябва да има димируема светлина, която ще оцените, когато гледате телевизия. Със сигурност никой не иска да разваля зрението си. Когато четете, използвйте подова лампа. Идеален е  варианта на лампа с димер, където зависи от вас самите колко светлина ще излъчва лампата. Настолни и стоящи осветителни тела с обръщащи се или накланящи се отражатели, както и осветителни тела с гъвкаво рамо, създават групата флексибилно осветление. Отделните светлини трябва да са отделно включващи се. Искате да направите хола си още по-удобен? Изберете тогава осветително тяло с режим на затъмняване.Кухненскo oсветление

В кухнята светиме често и дълго, затова препоръчваме да използвате енергоспестяващи LED диоди, които не само пестят енергия, но и могат да променят цвета на светещия поток. За мястото където се готви и приготвя храната се препоръчва интензитет на светлината около 35W m2. Не трябва готвачът, работещ в кухнята да затъмнява светлината от таванното осветление с тялото си. Освен централната светлина на тавана, монтираме и осветителните тела под окачените кухненски шкафове, което перфектно осветява работната повърхност. Тук намират своето приложение флуоресцентните лампи във формата на пръчки. Над масата за хранене препоръчваме да инсталирате висулка с регулиране на височината, която да зачита размера и формата на масата. Правилното разположение е на около 60 см над повърхността на масата и малко над височината на очите на седналия човек.Осветление за спалня

Не трябва да забравяме спалнята. В днешно време спалните вече не се използват само за спане, за това и осветлението трябва също да се адаптира. Ако обаче в спалнята само спите, ще са ви достатъчни едно централно осветление и две нощни лампи. Необходимото количество светлина на м2 е 15–20 W. Ако имате гардероб в спалнята си, инсталирайте осветлението на разстояние до 50см от гардероба, така че те да осветявят и отвътре. Всеки ще оцени възможността да изключи и включи светлината директно от леглото. Това ви позволява осветлението с дистанционно управление. Най-приятна за спалня е разсятата, мека светлина.Осветителни тела за баня и тоалетна

Съществуват строги правила за осветлението в банята, тъй като електричеството и водата лесно могат да причинят смъртни ициденти. Стандартът предвижда осветителните тела да се поставят на най-малко 60см от ваната или душа и да имат степен на защита най-малко IP44. За по-далечните светлини е достатъчно IP23. Допълнителни светлини са инсталирани от двете страни на огледалната повърхност. Осветителното тяло осигурява добри изображения без сянка. Интензитетът на светлината трябва да бъде мин. 300lx.

 


Осветление за детска стая

Осветлението на детската стая не е толкова за подценяване, колкото изглежда. Това е място, където детето играе, спи и се учи. Всяка от тези дейности се нуждае от собствена светлина. Осветителните тела в детската стая зависят от променящата се употреба на стаята и в зависимост от възрастта на детето. Главното осветление е много важно. Подходящи са въжени светлини. Поставете лампа до леглото и една на бюрото. На десняците в ляво а на леваците в дясно. За компютърните ентусиасти е подходящо неотразяващо се осветление над бюрото. По-малките деца се страхуват, така че ще оценят светлините за ориентация. Те излъчват само слаба светлина и имат много ниска консумация на енергия, така че могат да светят през цялата нощ.

 
 


Осветление на антре и коридор 

Ако имате дълъг коридор, изберете няколко по-малки светлини зад вас на равни интервали разстояние. Поради кратък престой в коридора и антрето е препоръчително да изберете халогенна крушка, която да се запали веднага при включване.


 

Ако искате да изчислите от каква светлина имате нужда?

Запомнете тази проста формула.

Колко светлина ми трябва? = Площ на помещенията x 10-15 W

Автор на статията:

Мирела
Мирела Специалист - клиентски сервиз

Мирела не е само специалист по обслужването на клиентите ни, но е и фен на модерното LED осветление. В статиите си ще ви посъветва как да спестите за ток или как правилно да си изберете крушка. Освен това ще ви даде много идеи и съвети как перфектно да осветите дома и градината си.

Попитайте ни каквото желаете

Мирела

Ще Ви помогна с Вашите въпроси.

092919019(Пон-Пет, 09-16 ч.)

Попитайте ни
 
    


Препоръчителни продукти

© 2022 Доноци ООД Всички права запазени. Информация за обработка на лични данни. и