Levý banner
Pravý banner
меню
0 0,00 лв.
Купете още за 180 лв. и ще ви доставим стоката БЕЗПЛАТНO.
категория

Как да изчислим правилно осветлението на стаята?

Може да Ви интересува

отговори:

Всяка стая в апартамента има различно предназначение и това трябва да се вземе предвид при избора на подходящото осветление.

Ако искате да изчислите от каква лампа имате нужда, запомнете тази проста формула.

Колко светлина ми трябва = pлощ на помещението х 10-15 W.

Осветление в хола и всекидневната

Холът е центърът на домашния живот. Ето защо, когато избираме осветление за хола, трябва да имаме предвид различните му фунции. За всекидневна с размери 4х5 метра (20м2) трябва сборът от източниците на светлина в помещението да отговаря на стойността от 400W. Идеално е енергоспестяващото осветление, което спестява до 80% електрическа енергия. Трябва да вземете предвид и цветът на стените и мебелите. Колкото по-тъмен е цветът на мебелите, толкова повече светлина поглъща.

Основното светлинно изображение се създава чрез общото осветление, например от осветлението на тавана. Традиционният полилей често се заменя с висящи, въжени или релсови системи. Всекидневната трябва да има димируема светлина, която ще оцените, когато гледате телевизия. Със сигурност никой не иска да разваля зрението си. Когато четете, използвайте лампион. Идеален е вариантът на лампа с димер, където зависи от вас самите колко светлина ще излъчва лампата. Настолни лампи и лампиони с обръщащи се или накланящи се глави, както и осветителни тела с гъвкаво рамо, създават групата гъвкаво осветление. Отделните лампи трябва да се включват отделно. Искате да направите хола си още по-удобен? Изберете осветително тяло с режим на димиране.

Кухненскo oсветление

В кухнята свети често и дълго, затова препоръчваме да използвате енергоспестяващи LED лампи, които не само пестят енергия, но и могат да променят цвета на светлиния поток. За мястото където се приготвя храната се препоръчва интензитет на светлината около 35W м2. Не трябва готвачът, работещ в кухнята, да затъмнява светлината от лампата с тялото си. Освен централната таванна лампа, монтираме и осветителните тела под окачените кухненски шкафове, което перфектно осветява работната повърхност. Тук намират своето приложение флуоресцентните лампи във формата на тръби. Над трапезната маса препоръчваме да инсталирате пендел с регулиране на височината, който да зачита размера и формата на масата. Правилното разположение е на около 60 см над повърхността на масата и малко над височината на очите на седналия човек.


Осветление за спалня

Не трябва да забравяме спалнята. В днешно време спалните вече не се използват само за спане, за това и осветлението трябва също да се адаптира. Ако обаче само спите в спалнята, ще са ви достатъчни една централна лампа и две нощни лампи. Необходимото количество светлина е 15-20 W на м2. Ако имате гардероб в спалнята си, инсталирайте осветлението на разстояние до 50см от гардероба, така че то да го осветява и отвътре. Всеки ще оцени възможността да изключи и включи светлината директно от леглото. Това ви позволява осветлението с дистанционно управление. Най-приятна за спалня е топлата, мека светлина.

Осветителни тела за баня и тоалетна

Съществуват строги правила за осветлението в банята, тъй като електричеството и водата лесно могат да причинят ициденти. Стандартът предвижда осветителните тела да се поставят на най-малко 60см от ваната или душа и да имат степен на защита най-малко IP44. За по-далечните лампи е достатъчно IP23. Допълнителни лампи се инсталират от двете страни на огледалото. Осветителното тяло осигурява добри изображения без сянка. Интензитетът на светлината трябва да бъде минимум 300lx.

Осветление за детска стая

Осветлението на детската стая не е за подценяване. Това е място, където детето играе, спи и се учи. Всяка от тези дейности се нуждае от собствена светлина. Осветителните тела в детската стая зависят от променящата се употреба на стаята и в зависимост от възрастта на детето. Главното осветление е много важно. Подходящи са висящи лампи. Поставете лампа до леглото и една на бюрото. На десничарите вляво, а за левичарите вдясно. За компютърните ентусиасти е подходящо неотразяващо се осветление над бюрото. По-малките деца се страхуват, така че ще оценят лампите за ориентация. Те излъчват слаба светлина и имат много ниска консумация на енергия, така че могат да светят през цялата нощ.

Осветление на антре и коридор

Ако имате дълъг коридор, изберете няколко по-малки лампи, разположени на равни интервали разстояние. Поради кратък престой в коридора и антрето е препоръчително да изберете халогенна крушка, която да започне да свети веднага при включване.

 


Попитайте ни каквото желаете

Мирела

Ще Ви помогна с Вашите въпроси.

024928465(Пон-Пет, 09-17:30 ч.)

Попитайте ни
 
    


Препоръчителни продукти

© 1994-2024 Donoci s.r.o. Всички права запазени. Информация за обработка на лични данни. и