Levý banner
Pravý banner
меню
0 0,00 лв.
Купете още за 180 лв. и ще ви доставим стоката БЕЗПЛАТНO.
категория

Как да изберем правилния цвят на светлината?

Източници на светлина

отговори:

При избора на осветление негледаме само икономическата страна как да спестим, но също така е от съществено значение и да се чувстваме комфортно и приятно при осветлението. Следователно е необходимо да се мисли и за цвета на светлината, който източникът на светлина ще излъчва. За по-голяма яснота е най-добре да разделите цветовете на светлината на три вида: топло бяло, естествено бяло и студено бяло.

Топло бяло - за релаксация

За повечето хора топлото бяло е най-приятният и изживян цвят. Има светло жълт нюанс и се излъчва от класическа и халогенна крушка, както и от по-скъпите флуоресцентни и LED крушки. Напоследък обаче при LED крушките има тенденция да се използва светлина, малко по-бяла от жълтата, използвана при класическите крушки. Опитва се да се доближи до нормалната дневна светлина и твърде жълтият цвят не е добър за очите.

Топлият бял цвят се препоръчва за осветление, което да имаме в помещения, в които искаме да се отпуснем или да се почувстваме комфортно - така че обикновено това са спалнята, всекидневната или детската стая.


Естествена (дневна) бяла - за работа

Източниците на бяла дневна светлина (понякога наричани неутрално бели) също се използват широко в дома. Източниците са бели на цвят и са най-подходящи за райони, където извършваме някаква дейност и трябва да виждаме добре без жълтеникав оттенък. Конкретно те се препоръчват за кухнята, банята, коридора и евентуално детска стая и кабинет.

Студено бяло - за активност

Третият тип са източниците на студена бялa светлина. Светлината им е много ярка, остра и понякога има синкав оттенък. Този цвят насърчава концентрацията и по-малко уморените очи (полезен при работа с компютър). Така че най-често ще намерите тези лампи в офиси, канцеларии, търговски помещения и промишлени халета. Те могат да се използват и в много тъмни помещения, като изби и мазета.

 

Броят на Келвините има значение

 

Питате се, как да разберете към коя цветова група принадлежи даден източник на светлина? Трябва да знаете колко Келвина има или каква е цветовата му температура. Броят на Келвините се посочва на кутията на всяка крушка или лампа. И има едно обикновено правило - колкото повече са Келвините, толкова по-бял и синкав е цвета.

 

Интересно е да се спомене и изследването на холандския физик Андрис Кройтхоф. Той посочва връзката между цвета на източника на светлина и интензитета на осветяване. Според него хората при ниска осветеност предпочитат топъл цвят, докато с увеличаване на интензитета на светлината предпочитат източник с по-голям брой Келвини. При интензивност 20lx най-добре се възприема светлина с температура около 2000 K, при стойности над 300lx се възприема светлина с повече от 4000 K.

Попитайте ни каквото желаете

Мирела

Ще Ви помогна с Вашите въпроси.

092919019(Пон-Пет, 09-17:30 ч.)

Попитайте ни
 
    


Препоръчителни продукти

© 1994-2024 Donoci s.r.o. Всички права запазени. Информация за обработка на лични данни. и