Levý banner
Pravý banner
меню
0 0,00 лв.
Купете още за 180 лв. и ще ви доставим стоката БЕЗПЛАТНO.
категория

Как да изберем осветление за банята?

Осветление за баня

отговори:

Когато избирате осветление за баня, обърнете особено внимание на неговата безопасност, т.е. на стойността на IP защита.

Търсите хубаво осветление за баня? Разбира се външният вид е важен при осветлението, но когато купувате лампа за банята, не забравяйте да помислите и за безопасността и практичността.

 

Определете стойността на IP защита

Защо да обръщаме специално внимание при купуването на осветление за баня? Както знаем, водата е много добър проводник на ток и затова е необходимо от нея да се предпазят всички електрически уреди, включително и осветлението. Поради тази причина електрическата инсталация в баните се ръководи от строги правила и стандарти. За да изберете правилното осветление за баня, първо трябва да прецените за коя част от банята и с каква цел го купувате. Банята е разделена на така наречените зони за сигурност.

Зони за сигурност

Зона 0 – Вътре във ваната или душ кабината. Не трябва да има превключватели нито контакти.

Зона 1 - Пространството от ръба на ваната или душ кабината до височина 2,25м (мерено от пода). Тук устройствата могат да са само с безопасно ниско напрежение с източник на безопасно напрежение извън зоните 0, 1 и 2.

Зона 2 - Намира се на 0,6м от ваната или душа и 2,25м над пода. Може да има контакти за захранване, превключватели и контакти с безопасно ниско напрежение, чийто източник трябва да бъде извън зони 0, 1 и 2.

Зона 3 - пространство извън зоните 0, 1, 2. Вече може да има различни видове осветителни тела за баня. Все пак, винаги проверявайте нивото на защита на IP при покупка.

koupelna

IP степен на защита

Стойността на IP защитата е написана на кутията на всяко осветление и при избора на осветление за баня трябва да ви интересува втората цифра, която показва степента на защита от проникване на вода. Простото правило е, че колкото по-голямо е числото, толкова по-висока е защитата.

IP x0 - Незащитен

IP x1 - Защита срещу вертикално падащи водни капки

IP x2 - Защита срещу пряко въздействие на вода до 15° от вертикала

IP x3 - Защита срещу пряко въздействие на вода до 60° от вертикала

IP x4 - Водна защита от всички посоки

IP x5 - Водна защита от ниско налягане от всички посоки

IP x6 - Защита срещу временни наводнения

IP x7 - Защита срещу временно потапяне във вода (15 см на 1 м дълбочина)

IP x8 - Защита срещу потъване във вода, устройството е в състояние непрекъснато да е във вода

IP x9 - Защита срещу струи гореща вода под високо налягане.

Цветът на плочките има влияние на интензитета на осветление

След като знаете каква IP защита ви е необходима, можете вече да се съсредоточите върху дизайна и формата на осветлението в банята. Независимо дали вашата баня е малка или голяма, със сигурност ще имате нужда от осветление на тавана, което ще осигури разпръсната светлина. Можете да си изберете осветително тяло за таван или комплект лунички. Таванните осветителни тела, които се монтират директно в тавана, също са все по-популярни. Имайте предвид, че цветът на плочките също влияе на интензитета на осветлението. При тъмните плочки светлината се отразява по-малко, отколкото при светлите плочки, затова, са в този случай, необходими повече източници на светлина. За да виждате добре, цветът на лампата трябва да е хладно бял (вижте Как да изберем правилния цвят на светлината). И тъй като хората често се разкрасяват банята, светлинните източници трябва да показват добре спектъра от цветове, тоест стойността на Ra трябва да бъде поне 80 (за повече вижте Как да изберем правилния цвят на светлината). В допълнение към осветлението на тавана ще ви е необходима и лампа за огледалото в банята.

 
 
koupelna


Все повече домакинства имат баня с тоалетна. Помещението е по-голямо, така че е добре да инсталирате не само таванна лампа и лампа над огледалото, но и аплик банята. Той може да бъде монтиран вертикално или хоризонтално, така че тези лампи са много гъвкави. Ако търсите самостоятелна лампа за тоалетната, напълно достатъчно е да вземете плафон или аплик.

Попитайте ни каквото желаете

Мирела

Ще Ви помогна с Вашите въпроси.

024928465(Пон-Пет, 09-17:30 ч.)

Попитайте ни
 
    


Препоръчителни продукти

88,90 лв.

69,90 лв.
Налично в склада над 50 бр.
наличен на склад
бр

BG0291

© 1993-2024 Donoci®. Всички права запазени. Информация за обработка на лични данни. и