Levý banner
Pravý banner
меню
0 0,00 лв.
Купете още за 180 лв. и ще ви доставим стоката БЕЗПЛАТНO.
категория

Защо трябва да отделяме батериите и какъв е процесът им на рециклиране

Новини и обяви

Много устройства и лампи имат нужда от батерии, за да функционират. Но как да ги изхвърлим след като се изтощят? И какво се случва с тях след това?

Батериите се превърнаха в необходимост

Домът ви е пълен с устройства и предмети, които изискват батерии, за да функционират. Ако не сте съгласни, може би сте забравили за предметите от ежедневието, като часовник, дистанционно управление за вашия телевизор или аудио плейър или играчки. Много от малките преносими лампи също използват батерии. Тези лампи за практични, но трябва да имате достатъчно резервни батерии по всяко време, за да можете да ги заменяте веднага когато се изтощят, за да работи всичко както трябва.Защо трябва да отделяме използваните батерии?

Сменили сте батериите. Сега какво да правите с използваните батерии? Никога не изхвърляйте батерии в кош със смесени отпадъци. Точно както другите материи и батериите трябва да се отделят. Поради много причини. Първата е за предпазване на околната среда. Ако изхвърляте батерии с коша със смесени отпадъци, те ще завършат на сметището или в инсталация за изгаряне на отпадъци. И двата случая водят до освобождаване на вредни субстанции, включително тежки метали. Те са причина за замърсяването на надземните и подземни води, но също и за замърсяването на почвата и въздуха. Друга причина за отделянето на използваните батерии е, че някои компании могат да възстановяват метали от тях. На тези метали се дава нова цел, например за метални конструкции, акумулатори, контейнери за отпадъци и др. Или пък им се вдъхва нов живот под формата на стъклокерамичен плот, прибори, монети, бижута или козметика. Възможностите за използване са безброй. Ясно е, че има смисъл в сортирането на батерии.

Процес на рециклиране

Може би се чудите какво се случва с батериите, ако ги сортирате внимателно и какви са следващите им стъпки. които сте отделили. Използваните батерии след това се сортират според специфични критерии.Самият процес на рециклиране е доста сложен. Първо, батериите се сортират по размер, вид и други критерии. След това има няколко метода за тяхното обработване. Електрическите дъгови пещи активират различни химически реакции, които създават нужните материали. Друг метод включва раздробяване и смесване с други материали, за да се получи нещо ценно. Възможно е и да се отделят различните субстанции от тях, като желязо и манган.Но има много различни методи и начини за рециклиране на батерии и те са доста сложни. Всяка батерия може да бъде обработена по различен начин. Важно е да запомните, че те могат отново да бъдат използвани за защита на материалите, на околната среда и да дадат нов живот на старите си части. Така че защо да не разделяте батерии? Най-малкото, което можете да направите, е да ги изхвърляте в предназначените за тази цел места.

Попитайте ни каквото желаете

Мирела

Ще Ви помогна с Вашите въпроси.

024928465(Пон-Пет, 09-17:30 ч.)

Попитайте ни
 
    


© 1993-2024 Donoci®. Всички права запазени. Информация за обработка на лични данни. и