Levý banner
Pravý banner
меню
0 0,00 лв.
Купете още за 180 лв. и ще ви доставим стоката БЕЗПЛАТНO.
категория

Ефектите от директно и индиректно осветление

Новини и обяви

Всеки дом се нуждае от подходящо осветление. За някои цели директно, за някои - индиректно. Но каква е разликата между тях?

За всяко жилище всеки си избира различни лампи. Начинът, по който те светят, е едно от най-важните неща, когато избирате. Тук разграничаваме двата вида осветление. Директно и индиректно. Но какво означава това на практика?

Директно осветление

Когато чуете директно осветление вероятно си представяте остра и ярка светлина. Това са лампите, които са насочени към определена стая или предмет. Това означава, че осветяват директно. Можем да използваме този тип осветление за различни цели. Директното осветление се използва например като базово главно осветление или също така на места, където бихте искали да осветите определен акцент от стаята или даден предмет.

 

Индиректно осветление

Има разлика при индиректното осветление, контрастиращо с директното. Това е светлина, която се отразява от тавана или стената и по този начин свети равномерно из стаята. За индиректнотоо осветление най-често се използва топлият бял цвят светлина, който гарантира приятна атмосфера без проблясъци.


За какво да помислите, когато избирате

С директното осветление винаги трябва да имате предвид, че не трябва да има заслепяване и че не трябва то да свети директно в очите Ви. Посоката на светлината трябва да се регулира, за да не се отразява от различни отразяващи повърхности. Това могат да бъдат например телевизор или екран на компютър.

А индиректното осветление може да докара до умора на очите. Това може да се случи, ако то е единственото осветление в стаята. На практика това означава, че най-доброто и правилно осветление за цялата стая се осигурява от правилната комбинация от директно и индиректно осветление.

 

Как да създадете индиректно осветление 

Индиректното осветление се създава например с лампа за таван или aплик. При аплиците индиректното осветление излъчва светлина нагоре по стената. Можете да създадете и индиректно осветление с други лампи с по-малки или по-големи абажури. LED лентитеразположени в долната част на мебелите, са идеални за тази цел.

 

Примери за употребата на директно и индиректно осветление

Няколко вида лампи са идеални за директно осветление. За подчертаване на различни места или предмети можете да използвате различни спотове, които можете да насочвате навсякъде. В зависимост от конкретната Ви нужда за осветление можете да избирате между по-малки спотове или таванни спотове. Директна светлина се осигурява и от лампионите. Една настолна лампа ще Ви послужи за директно осветление на бюрото.

Различни видове лампи са подходящи и за индиректно осветление. Въпреки това винаги трябва да имате предвид, че самият източник на светлина трябва да е скрит. За да не може светлината да свети директно, а с помощта на отражение. Това е подходящо за местата, на които искате да си почивате. Те излъчват само димирана светлина, за да не Ви болят очите и да можете да отпочинете удобно. Различните LED ленти, които можете да поставите на ръбовете на шкафове или коридори, също са чудесни. Можете да използвате различни лампи с абажури в спалнята или всекидневнста стая.Както вече споменахме, за да изпълните целта на директното и индиректно осветление, трябва добре да съчетаете и двата вида. Това е единственият начин да не наранявате очите си, докато работите или си почивате, и да получите необходимата за всяка дейност светлина.

Попитайте ни каквото желаете

Мирела

Ще Ви помогна с Вашите въпроси.

024928465(Пон-Пет, 09-17:30 ч.)

Попитайте ни
 
    


© 1993-2024 Donoci®. Всички права запазени. Информация за обработка на лични данни. и