Levý banner
Pravý banner
меню
0 0,00 лв.
Купете още за 180 лв. и ще ви доставим стоката БЕЗПЛАТНO.
категория

CRI индекс? Колкото по-висок, толкова по-добре!

За източниците на светлина

Важен и често подценяван параметър е индексът на цветопредаване. Казва се CRI (color rendering index), понякога се нарича Ra.

CRI индекс? Колкото по-висок, толкова по-добре!

Ако сте пренебрегвали този параметър, сега трябва да внимавате, защото може да ви помогне много, когато избирате осветление. 

Стойността на издекса може да е по скалата от 0 до 100, където CRI = 100 показва най-точното цветопредаване, кореспондиращо с ярката дневна светлина. Ниските стойности могат напълно да изкривят цветовете.
 


 Index CRI

Източниците на светлина с висок CRI индекс се използват там, където е нужно реалното представяне на цветовете, например в производството, здравеопазването, арт галериите, кухни, магазини и др. Освен за практическата употреба CRI може да повлияе и на психиката ни. В осветена с нисък CRI стая можем да се почувстваме по-зле. Хората, които имат лампа с нисък CRI може да изглеждат по-уморени или болнави, а храната - бледа и сивката. Но високите CRI стойности могат да добавят привлекателност.

Когато купувате лампа, този фактор е особено важен за осветлението в кухнята или банята. Качественото осветление в банята може да се ожени най-вече от жените, които се гримират там, а в кухнята ще виждате храната в истинските ѝ цветове. Ще можете лесно да разграничите прясната храна от вече не толкова прясната. Кои ягоди ви изглеждат по-привлекателно?


 Index CRI
 

 

В днешно време повечето предлагани CRI крушки вече имат по-голяма стойност от 80, което се счита за качествено цветопредаване. Някои производители предлагат специални крушки с CRI = 100.

 

Направили сме таблиза със стойностите на CRI за различните видове източници на светлина. Но това са само ориентировъчни стойности, тъй като всеки производител може да променя стойностите на крушките си. В общи линии класическите крушки с нажежаема жичка и халогенните крушки имат най-доброто цветопредсване. В днешно време LED крушките, които имат много добро цветопредаване, също се появяват на пазара.

 

Тип източник

Консумация на енергия (W)

CRI

Класическа крушка

25 - 100

100

Халогенна крушка

20 - 300

100

Линейна флуоресцентна крушка

14 - 80

80 - 98

Компактна флуоресцентна крушка

5 - 80

80 - 90

Халогенна крушка

20 - 2000

65 - 90

Натриева крушка с високо налягане

50 - 1000

24

Натриева крушка с ниско налягане

18 - 180

10 - 20

Безелектродна индукционна крушка

35 - 300

80

LED крушка

0.01 - 3

70 - 90

 

Важно е да знаете, че индексът на цветопредаване е само един от параметрите, които имат влияние върху цялостното изходящо осветление. Крайната светлина зависи и от други мараметри, като цветова температура или светлинен поток, но също така и изборът на подходящ нюанс. За по-точно цветопредаване се препоръчва да използвате крушки с температура на цвета около 4000 Келвина, които излъчват неутрална бяла светлина и така минимизират цвета на осветените предмети. За да постигнете оптимален ефект на осветление, трябва да сте наясно с тези параметри и да ги използвате правилно.

Попитайте ни каквото желаете

Мирела

Ще Ви помогна с Вашите въпроси.

024928465(Пон-Пет, 09-17:30 ч.)

Попитайте ни
 
    


© 1993-2024 Donoci®. Всички права запазени. Информация за обработка на лични данни. и