Levý banner
Pravý banner
меню
0 0,00 лв.
Купете още за 180 лв. и ще ви доставим стоката БЕЗПЛАТНO.
категория

Обобщение на видовете контакти по света

Новини и обяви

Имате ли планове за ваканция в чужда държава? Има някои неща в другите европейски държави или тези извън Европа, които може да Ви изненадат. Знаехте ли, че някои държави имат различен вид контакти?

Какви видове контакти съществуват?

Ако сте решили да отидете на почивка или на бизнес пътуване, не можете да забравите задължителното оборудване. Включването на лаптоп или зарядно в хотела е нещо стандартно, на което разчитате. Но преди да посетите някоя държава трябва да потърсите информация, например дали ще намерите класически контактикаквито се използват в България, или ще Ви трябва адаптерза да можете да включвате устойствата си без проблем. 

Сред най-често срещаните видове, които можете да срещнете, например в популярни дестинации, където българите обичат да ходят на почивка, като Хърватска, Испания или Гърция, са контактите тип E, F и C.



Контакти тип E

В България най-често срещаме еднофазни контакти с напрежение 230 V. Това е класически контакт, в който ще откриете лява и дясна кухина и щифт за заземяване в горната част. Този тип контакти се нарича още Френски контакт. Можем да срещнем такъв контакт в Република Чехия, Франция, Белгия, Словакия или Полша. Така че се отпуснете, ако ходите в някоя от тези държави. Няма да Ви е нужда редукция.



Контакт тип F

Друг често срещан контакт е този от тип F. Може да го знаете като Немски контакт или Schuko. Този контакт няма щифт за заземяване, вместо това има две ленти за заземяване. Те са в горната и в долната му част. Както вече можете да се досетите, този тип контакти се използват в Германия, но също така и в някои части на Африка и Азия. Тук трябва да намерите информация относно контакта и да си купите адаптерако Ви е нужен.




Контакт тип С

Този контакт е известен като Европейски щепсел. Използва се за устройства, които имат двойна изолация и не изискват заземен проводник. Този тип контакти са съвместими с контакти тип E и F.



Други видове контакти

Предишните 3 вида контакти са най-често срещаните, които можете да откриете с чужди страни. Въпреки това има други нетрадиционни видове, на които също можете да се натъкнете, докато пътувате.

Контакт тип J

Можете да срещнете този контакт в Швейцария. Подобен е на контакт тип С. Въпреки това има една значителна разлика. Той има 3 щифта. Средният се свързва със заземения проводник.



Контакт тип L

Ако отидете в Италия, можете да срещнете различни видове контакти. Зависи от конкретното място. Там можете да откриете контакти тип С или F. Въпреки това има още един вид, който не е така често срещан. И това е контакт тип L. Той има 3 шифта в един ред. Може да е в две версии.



Контакт тип K

Дания определено е красива държата, която си струва да посетите. Въпреки това там можете да откриете различни контакти от тези, на които сме свикнали. Този е контакт тип K. На него можете да видите 3 шифта. Два от тях са заоблени, а третият е полукръг. Тези контакти са съвместими с контакти тип С.



Контакт тип G

Доста известен и контактът тип G. Той може да се срещне във Великобритания, където вече е типичен. Има правоъгълно напречно сечение и 3 шифта. Можем да чуем и за него във връзка с така нареченият Британски стандарт BS 1363. Въпреки това Обединеното Кралство не е единствената държава, в която се използват тези контакти. Можем да ги открием и на Сейшелите, Малдивите и други популярни дестинации.



Контакти тип A и B

Ако ходите в Япония или САЩ, трябва да внимавате. Там електрическата мрежа е съвсем различна от тази в европейските държави. Нормалното напрежение в САЩ не е 230 V, както сме свикнали, а 110 до 120 V. Така че ако устройствата Ви не са адаптирани за този тип напрежение, ще имате проблем. За повечето устройства като зарядни или лаптопи това не е проблем. Въпреки това за другите трябва да се поинтересувате.



В някои държави като Тайланд, които са популярна дестинация за ваканция, можем да срещнем различни видове контакти. Затова винаги трябва да разберете предварително да разберете с кои ще се сблъскате при настаняването си.

В зависимост от мястото, което ще посетите, може да се наложи да си вземете подходящ адаптер. Въпреки това някои адаптери невинаги са налични в обикновените магазини. Затова разберете предварително какви ще са контактите, за да бъдете готови навреме.

Попитайте ни каквото желаете

Мирела

Ще Ви помогна с Вашите въпроси.

092919019(Пон-Пет, 09-17:30 ч.)

Попитайте ни
 
    


© 1994-2024 Donoci s.r.o. Всички права запазени. Информация за обработка на лични данни. и