Levý banner
Pravý banner
меню
0 0,00 лв.
Купете още за 180 лв. и ще ви доставим стоката БЕЗПЛАТНO.
категория

Как да четем енергийни етикети

Новини и обяви

Четенето на енергийния етикет е по-лесно, отколкото изглежда. Ще ви го докажем в следващите няколко параграфа.

Енергийният етикет маркира и сортира продуктите според техните енергийни нужди. С други думи, ние ще ви помогнем да си представите какви разходи за продукта можете да очаквате. И също така мотивира производителите да създават продукти с по-добро качество и продукти, които са по-енергоспестяващи.

Какво ще прочетете на енергийния етикет?  

Сегашната форма на енергийните етикети е много проста. На опаковката на продукта ще намерите общо 7 енергийни класа, разграничени по цвят (от най-добрия зелен до най-лошия червен) и буквите от A до G. Буквата A означава най-малко енергоемкият източник, а буквата G - най-взискателният. Можете да разберете конкретния клас на продукта по черната стрелка и бялата буква от дясната страна на етикета. Етикетът съдържа и информация за консумацията в киловати за 1000 часа, което е стойност, която отговаря на средното годишно осветление на домакинството. На енергийните етикети ще откриете и QR код, чрез който можете да получите достъп до Европейската база данни за продуктите (EPREL). В него ще намерите подробна информация за продукта.


Забележка: В уебсайта енергийният етикет може да бъде заменен с основна енергийна стрелка (ще я намерите веднага след като щракнете върху продукта). Стрелката ще ви пренасочи към по-подробния етикет на конкретния продукт.

 

Оригинално сортиране на енергийни етикети

Може би си спомняте оригиналното сортиране на енергийни етикети с категории A+++, A++ и други. Нищо чудно, промяната се случи съвсем наскоро, през март 2021 г. Всички продукти, които са излезли на пазара след 01.05.2021 г., трябва да носят текущата форма. И през 2024 г. трябва да срещнете само новите етикети.

Защо има промяна? 

Имаше няколко причини за промяната. Най-вече защото през последните години развитието доведе до факта, че всички електрически осветителни тела, устройства и крушки стават все по-енергийно ефективни и икономични. Разликите между класовете A+, A++ или A+++ се смесват поради това. И тяхното маркиране с едни и същи букви (с плюсове) беше объркващо. Новото етикетиране има още едно предимство за нас потребителите, освен по-добрата ориентация. По-строго е. Например, продуктите от най-високия клас A +++ могат да бъдат класифицирани наскоро до категория C. В момента дори категориите A и B са почти празни, което създава място за други иновативни ресурси в бъдеще.

Продуктът няма енергиен етикет

Според регламента няма да намерите енергийния етикет на всички лампи. Прилага се за следните случаи:


Лампи без източник на светлина. Когато купувате полилеи, лампи и други осветителни тела без източник на светлина, няма да има енергиен етикет. Консумацията на енергия на лампата се дължи на източника на светлина, който клиентът използва в самата лампа. 

Източникът на светлина може да бъде премахнат. Това са осветителни тела със светлинен източник, който може да бъде заменен. Енергийният клас можете да намерите в инструкциите и той се отнася само за дадения източник на светлина.

Източникът на светлина не може да бъде премахнат. Това означава, че лампата включва източник на светлина, който е фиксирана част от нея. Например LED лентите. В този случай можете да намерите енергийната ефективност в инструкциите и тя се отнася само за дадения източник на светлина.

Други изключения. Други изключения, които нямат енергиен етикет, включват например захранвани с батерии фенерчета, специални технологични източници на светлина, източници на светлина за моторни превозни средства или цветни източници на светлина (коледни лампички и други малки декоративни предмети).

Попитайте ни каквото желаете

Мирела

Ще Ви помогна с Вашите въпроси.

092919019(Пон-Пет, 09-17:30 ч.)

Попитайте ни
 
    


© 1994-2024 Donoci s.r.o. Всички права запазени. Информация за обработка на лични данни. и